Je golf sport?

Máte-li pochybnosti o tom, zda golf je opravdu sport, je možné, že jsteště neokusili kouzlo golfové hry. Toto téma může skutečně vyvolat rozmanité názory. Někteří mohou vnímat golf spíše jako rekreační aktivitu než sport, zdůrazňující, že není tak náročný na fyzickou vytrvalost nebo dynamické pohyby jako jiné sporty.

Podle slovníkové definice je sportem označeno jakékoli tělesné aktivity, které usilují o zlepšení fyzické kondice, duševní pohody nebo sociálních vztahů. Golf, jako míčový sport s bohatou tradicí, splňuje tuto definici. Hlavním cílem golfu je dopravit míček do jamky co nejmenším počtem úderů, a to s pomocí golfových holí. Hřiště, rozdělené na 9 nebo 18 jamek, tvoří prostor pro sportovní výkon a soutěžení.

Golf je spojen s dlouhou historií a charakterizuje ho prvky soutěže, kde hráči usilují o co nejlepší výsledky, bez ohledu na to, zda hrají rekreačně či na profesionální úrovni. Soutěživost a touha dosáhnout optimálního výkonu jsou zásadními prvky mnoha sportů, včetně golfu.

Jeden z pohledů na golf zahrnuje fyzickou náročnost, jak ukazuje poznámka o procházce ve 40°C vedru při občasných úderech golfovou holí. Odpověď na otázku, zda golf je sport, může být podmíněná vlastní zkušeností. Pokud někdo tvrdí, že golf není sport, stačí jim navrhnout 10 minut hraní „skutečného“ sportu. Ačkoliv někteří mohou vnímat golf jinak, není třeba opomíjet jeho jedinečné kouzlo a soutěživý charakter, který spojuje hráče, ať už na hřišti prochází nebo se prohánějí na buggy.

Golf je sport

Golf – Sport plný výzev a radosti! Mnozí se o tomto tvrzení mohou rozcházet, ale není pochyb o tom, že golf je skutečným sportem. Není to jen o procházce s korbou míčků, jakkoli si někteří mylně představují. Golf spojuje fyzickou výdrž s mentální silou, ať už hrajete nebo jen sledujete.

Fyzická stránka golfu vyžaduje precizní techniku, sílu a dokonalou koordinaci, což jsou klíčové prvky pro každý úspěšný úder. Navíc udržovat klidnou mysl a soustředit se na každý úder představuje výzvu, která vyžaduje mentální přípravu a kontrolu emocí.

A co je skvělé na golfu? Můžete si ho užít v každém věku! Znám sedmdesátileté i starší jedince, kteří si udržují nejen fyzické zdraví, ale také psychickou pohodu díky golfu. Hraní proti samotnému hřišti dovoluje smířit se s tím, že věk přináší jisté omezení, ale radost z pohybu zůstává neotřesitelná.

Španělsko nabízí ideální podnebí pro golf, s hřišti vhodnými jak pro začátečníky, tak pro náročnější hráče. Ať už si zahrajete kdykoli, můžete si být jisti klidným prostředím bez velkého množství lidí kolem, což umocňuje zážitek.

Golfová hřiště často poskytují ubytování přímo v blízkosti, což usnadňuje plánování. Ceny her se odvíjejí od věhlasu a kvality hřiště, a pokud plánujete golfový výlet do konce února, můžete očekávat výrazné slevy až 30-40%.

Covid zdražil půjčovné buggy na hřištích, ale i přes to zůstává golf lákavým sportem. Možná si budete muset zvyknout na vyšší ceny za vozíky, ale za nezapomenutelný zážitek na zeleni to stojí. A pokud preferujete klidnější atmosféru, hra v pozdním odpoledni s výhodnější cenou může být tím pravým golfovým zážitkem pro vás.

Následující článek se vám pokusí popsat a srovnat golfová hřiště na pobřeží Costa Blanca jižně od Alicante. 

  1. La Marquesa – rodinný podnik už 50 let!

První golfové hřiště jižně od Alicante nese jméno La Marquesa Golf a má za sebou fascinující historii. Toto hřiště bylo navrženo a založeno zajímavou osobností, Justem Quesadou Samperem. Původně známé jako „Club de Golf Quesada“, nyní nese název „La Marquesa Golf & Country Club“ díky developerskému projektu Real Estate, kterým vzniklo město Ciudad Quesada s více než 15 000 domy. Více než 30 000 nemovitostí v okolí golfového hřiště vytváří živou rezidenční komunitu.

Justo Quesada, tvůrce tohoto nádherného resortu, si na kopci s výhledem na zelené hřiště postavil několik domů. Jako farmář si všiml, že v těchto kopcích nikdy nezamrzá úroda v zimě, což ho inspirovalo k výstavbě města a golfového hřiště. Úspěch tohoto projektu zajistil prosperitu rodiny Quesada, což lze pozorovat i na spokojeném pohledu Justa, když projíždí okolím ve svém Rolls Royce.

Hřiště, které založil, má 18 jamek, z nichž každá nese své originální jméno, jako například El Corazón (srdce) nebo La Bicicleta (bicykl). Změny, kterými hřiště prošlo, vedly k pojmenování jamek, což usnadňuje hráčům orientaci.

La Marquesa Golf není extrémně obtížné, což umožňuje hráčům všech úrovní si ho plně užít. Jamky se střídají mezi delšími a kratšími, obklopenými vodními toky a jezery, což vytváří zvláštní atmosféru a pohledy do okolní krajiny. Borovice a palmy obklopují fairwaye, zatímco výzvou jsou bohatě tvarované greeny, kde hráči musí pečlivě číst dráhu puttu přes několik zatáček. Bez ohledu na úroveň dovedností si všichni užijí klidnou hru v přírodě na tomto skvěle položeném hřišti, které nabízí ideální podmínky pro golf v jakémkoli ročním období.

Četla jsem recenze abyste VY UŽ NEMUSELI.

Díky velké popularitě tohoto hřiště nemusíte být jedinými  hráči a to i v zimních měsících. Několik hráčů si stěžovalo na pomalé hráče před sebou nebo také na to, že oni byli ti pomalejší hráči a museli zrychlit svou hru. Dále stížnost byla na staré buggy, které nebyly úplně čisté.

Tip: Pokud golf právě začínáte hrát, toto hřiště je ideální právě pro Vás.

  • 18 jamek, par 72
  • Obtížnost: Nízká, i přes par 3 na jedné z jamek
  • Jednorázové vstupné: od 58 EUR
  1. La Finca

Vstupte do světa, kde se váš golfistický sen stává skutečností! Hřiště La Finca Golf vás okouzlí svou krásou a možností využít svého driveru bez omezení. Každý hráč, bez ohledu na své dovednosti, najde na našem hřišti perfektní výzvu.

Jediné a unikátní greeny vás zaujmou svým designem a půvabem. Každá jamka je jiná a nabízí svůj vlastní charakter, od ikonického čtvercového greenu 7. jamky až po hluboký kulatý green 14. jamky.

La Finca Golf není jen o golfu – je to také místo pro prestižní turnaje a závody. Pořádáme události jako Mistrovství Evropy juniorů a finále Audi Class, které přitahují pozornost golfových nadšenců z celého světa.

A co je lepší než golf? Luxusní odpočinek v našem impozantním hotelovém resortu, který je součástí hřiště. Ubytujte se v nádherném hotelu s lázněmi, kde se můžete zrelaxovat po náročném dni na hřišti. A když se nebudete golfem bavit, užijte si pláže Costa Blanca a lahodnou středomořskou kuchyni v naší restauraci.

La Finca Golf And Spa Resort je místem, kde se spojuje luxus a relaxace. Přijďte a zažijte ten nejlepší zážitek z golfu a luxusu na pobřeží Costa Blanca!

Četla jsem recenze abyste VY UŽ NEMUSELI.

Podle recenzí patří hřiště mezi dražší ale kvalitní. Lidé většinou dávají plný počet hvězdiček a stěžovali si jen někteří z nich a to na ztracené pantofle adidas, elektronický jídelníček a zdražení ročního členství. Je to však pořád jedno z oblíbených golfových hřišť podle recenze lidí.

Tip: Pokud chcete hrát jen devět jamek, musíte mít domluvený brzký nebo pozdní tee-time. 

  • 18 jamek, par 72
  • Obtížnost: Střední
  • Jednorázové vstupné: od 62 EUR
  1. Vistabella Golf

Golfové hřiště Vistabella bylo navrženo tak, aby si ho každý hráč mohl užít od začátku do konce. Jeho mírně zvlněné fairways a jezera, to jsou některé z charakteristik, které mění toto hřiště v jeden z nejatraktivnějších designů v oblasti Valencie a ve kterém je každý úder výzvou i potěšením. 18 jamek golfového hřiště Vistabella, par 72 a více než 6 000 metrů na délku, bylo navrženo podle směrnic moderních hřišť se 4 odpališti s velkou amplitudou v každé jamce. 

Četla jsem recenze abyste VY UŽ NEMUSELI.

Hodnocení hřiště je vysoké podle srovnávací webové stránky. Lidé si pochvalují hru a variabilní hřiště, odpaliště, udržované hřiště a přírodu. Oblast kolem není zastavěná a tak jste obklopeni přírodou. Problém podle hráčů je parkování, starší toaleta a Clubhouse je zde poslední část k rekonstrukci.

Tip: Velké množství bunkrů, které jsou široké. 

  • 18 jamek, par 72
  • Obtížnost: Střední. Pro hráče všech úrovních. 
  • Jednorázové vstupné: od 85 EUR
  1. Real Club de Golf Campoamor

Real Club de Golf Campoamor ve Valencijské komunitě je obklopen krásnou nedotčenou krajinou. Golfové hřiště Real Campoamor je 18 jamkové hřiště procházející dvěma propojenými údolími obklopenými nízkými, mírně zvlněnými hřebeny, které jej chrání před větrem a vytvářejí speciální mikroklima, které lidem umožňuje hrát golf po celý rok. Golfové hřiště Real Campoamor je na jihu ohraničeno kanálem Tagus-Segura. Kromě tohoto atraktivního a originálního uspořádání s nádhernými výhledy na intenzivní modř Středozemního moře vytvářejí speciální vlastnosti hřiště obtížná kola pro zkušené hráče a jednodušší pro nováčky. 

Četla jsem recenze abyste VY UŽ NEMUSELI.

Větší počet návštěvníků si stěžuje na neupravené greeny. 

Tip: Náročné hřiště s několika záludnými slepými jamkami. Několik fairways je nakloněných, takže si musíte dobře rozmyslet, kam chcete, aby míč dopadl.

  • 18 jamek, par 72
  • Obtížnost: Vysoká
  • Jednorázové vstupné: od 67 EUR
  1. Las Colinas – Nejlepší golfové hřiště roku 2021

Golfové hřiště Las Colinas vyniká svým exkluzivním a jedinečným designem. Golfové hřiště v Las Colinas Golf & Country Club, navržené americkým zahradním architektem Cabellem B. Robinsonem, tvůrcem mezinárodně uznávaných hřišť, je odrazem originality a všestrannosti práce tohoto renomovaného architekta.

Podle prestižních cen World Golf Awards bylo toto golfové hřiště uznáno jako „Nejlepší golfové hřiště Španělska v roce 2021“ a podle nejnovějšího žebříčku Top 100 zveřejněného britským časopisem Golf World je jedním ze 100 nejlepších golfových hřišť v kontinentální Evropě a páté nejlepší golfové hřiště ve Španělsku podle prestižní publikace Golf Digest.

Četla jsem recenze abyste VY UŽ NEMUSELI.

Negativa se točí kolem nedostatečné údržby fairways se spoustou neupravených drnů. Jeden hráč si například  stěžuje, že při hře trefil dobrý drive uprostřed fairwaye a ocitl se v drnu.

Přesto je stále  hodnoceno jako nejlepší golfové hřiště v oblasti, ale také nejdražší.

Tip: Buggy je nutností kvůli velkým vzdálenostem mezi jamkami. Zkuste si zahrát 18 jamek, aniž byste se trefili do vody. Je to test.

  • 18 jamek, par 71
  • Obtížnost: Těžká 
  • Jednorázové vstupné: od 53 EUR
  1. Las Ramblas Golf

Golfové hřiště Las Ramblas vytvořil slavný designér Pepe Gancedo, který svým návrhům vždy poskytoval kreativní a inovativní vlastnosti s kvalitou, která si získala jeho národní i mezinárodní reputaci. Golfové hřiště Las Ramblas má srovnatelnou krásu a bylo postaveno na strmém terénu obklopeném vodou. Vegetace kolem hřiště je tvořena dlouholistými borovicemi, které tvoří nezapomenutelnou kulisu hřiště. Kromě toho golfové hřiště Las Ramblas nabízí nádherný výhled na moře. Je vyžadována přesnost. 

Tip: Pokud budete ubytováni v hotelu La Finca, váš transfer z hotelu na Las Ramblas (až 7 osob) pro vás bude zajištěn zdarma.

Četla jsem recenze abyste VY UŽ NEMUSELI.

Pochvala greenkům a personálu na sekretariátu a v restauraci. V lednu a v únoru bývá zavřeno cvičné hřiště. Negativa se točí také kolem golfového hřiště, kde se drny neplní a je pak těžké pro hráče odpálit míček. O driving range je dobře postaráno, z odpaliště přistávají na dobře udržované fairwayi a je radost hrát..

Tip: Hra je tedy plná výzev. Například na par 3 odpálíte přes mezeru na greenu, která se svažuje dolů a končí strmou stěnou dolů. Greeny, kde se míček díky optickým klamům kutálí úplně jinak, než byste čekali. Handicap je minimum je 20 pro výstup ze žluté..

  • 18 jamek, par 71
  • Obtížnost: Těžká, hřiště má mnoho výzev
  • Jednorázové vstupné: od 46 EUR
  1. Lo Romero Golf

Golfový klub Lo Romero se může pochlubit jednou z nejnáročnějších jamek na Costa Blanca ve Valencijském společenství. 18. jamka hřiště Lo Romero Golf má 4 par 356 m (ze žlutých odpališť), hraje se z vyvýšeného odpaliště s výhledem na ostrovní green. Golfový klub Lo Romero nabízí příjemné golfové hřiště s parem 72, které prochází přírodní krajinou a měří něco málo přes šest kilometrů od žlutých odpališť. Užijte si klid přírody, kde jediným zvukem, který uslyšíte, je šum borovic a společnost veverek, které obývají stromy v golfovém klubu Lo Romero.

Četla jsem recenze abyste VY UŽ NEMUSELI.

Podle hráčů jedno z oblíbených hřišť. Personál skvělý, buggy stojí 40 eur. Z venkovních míst k sezení je vidět jak 9., a 18. jamku. 

Tip: Chybí sprchy, sauna a šatny. 

  • 18 jamek, par 72
  • Obtížnost: Těžká
  • Jednorázové vstupné: od 89 EUR

Aplikace pro sledování recenzí a hodnocení hřišť: https://www.leadingcourses.com 

Slovník pojmů:

Tee box

Odpaliště.  Začátek každé jamky, kde provedete svůj první švih. Také se nazývá Teeing Area nebo Teeing Ground. Základní golfový termín, je to místo, na které umístíte svůj míček a odpálíte.

Fairways

Odpaliště s jamkovištěm spojuje fairway (fervej). Hráč, pokud se na první ránu netrefí přímo na green, pokračuje zpravidla odtud. I tam je povrch dobře ošetřen. Obvykle se jedná o travnatý pruh o šířce 30 až 50 metrů.

Driving range

oblast vybavená značkami vzdálenosti, holemi, míčky a odpališti pro nácvik golfových odpalů.

Green – putting green

Green – neboli putting green (jamkoviště) – se skládá z oblasti na druhém konci golfové jamky, kde je tráva nejkratší a na které mají golfisté používat putter. Green představuje obecnou cílovou oblast golfové jamky, protože obsahuje skutečnou jamku uvnitř jejího obvodu.

Buggy

Golfový buggy je motorové vozidlo používané na golfovém hřišti k přepravě jak golfového bagu (tašky), tak samotného golfisty.

Tee – time:

Startovní čas skupinky hráčů, kdy mohou začít hrát. Obvykle na prvním odpališti.
BunkersBunkry jsou jednou z pěti definovaných oblastí hřiště. Váš míč leží v bunkru, když se jakákoli jeho část dotkne písku. Aby byla zachována výzva hraní z písku, existuje několik věcí, které nesmíte dělat, když je váš míč v bunkru.

Aplikace pro sledování recenzí a hodnocení hřišť:

Užitečné odkazy:

Inicio

https://www.lafincaresort.com/en/golf/la-finca-golf

Home

https://lascolinasgolf.com

Home

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *