Feliz Navidad

Vánoce ve Španělsku, včetně oblasti Costa Blanca, jsou oslavou plnou tradičních rituálů a zvyků. Jsou jiné od těch našich už jen tím, že sníh na pobřeží v zimě není a lidé doma nemají ozdobené živé stromečky ale jen umělé. V oblasti žije navíc žije spoustu národností a tak každá komunita je slaví jinak. Stejně jako naše komunita čechů na Costa Blanca.

Párty na pláži La Zenia

Asi nejoblíbenější a nejatraktivnější je picpknick na pláži , Playa La Zenia. Je to obrovská párty na pláži, kde si každý donese něco k jídlu, na gril a něco k pití. Počasí tady na vánoce je vždy úžasné a tak uvidíte lidi v tričku a kraťasech, někdy i v plavkách. Restaurace na pláži je jedna ze španělských vyhlášených restaurací a v tento den nabízí převážně maso na grilu. Tuhle párty si nemůžete nechat ujít!

http://www.zeniaplaya.es

Jak slaví Španělé

Španělé Vánoce slaví však víc tradičně. Vše začíná jako u nás 24. prosince – La Nochebuena (Štědrý večer). Rodiny se scházejí k večeři, která může zahrnovat tradiční pokrmy jako je „pavo trufado“ (nadívaná krůta s plněním z hříbků) nebo „cordero asado“ (pečené jehněčí). Po večeři se často otvírají dárky. Půlnoční mše (La Misa del Gallo) je stejně jako u nás důležitou součástí pro mnoho lidí, kteří slaví narození Ježíše Krista.

Během vánočních svátků jsou oblíbené různé dezerty jako je „turron“ (měkký nebo tvrdý nugát), „polvorones“ (křehké cukroví) a „mazapán“ (mandlová pasta). V některých oblastech se pořádají ohňostroje a různé veřejné slavnosti, zahrnující taneční a hudební vystoupení.

Každá oblast může mít své vlastní mírně odlišné zvyky a tradice, ale vánoční oslavy ve Španělsku jsou obecně spojeny s rodinnou pohostinností, tradičními jídly a radostnou atmosférou.

Betlémy (Belenes): Vytváření betlémů, scén z narození Ježíše, je tradiční aktivitou. Lidé staví betlémy doma nebo ve veřejných prostranstvích a obchodech. Betlém má každé město jiné. Obecně platí, čím větší město tím větší betlém. Tento je vyfocený z Vánoc v roce 2022 v Alicante – byl opravdu obrovský!

Tři Králové a sladkosti

V lednu je další součást oslav Tři Králové ( Los Reyes Magos). Ve španělské tradici jsou Tři králové důležitou součástí vánočního období. Oslavy vrcholí 6. ledna, kdy podle legendy Tři králové přinesli dary Ježíšovi. Tento den je plný průvodů, kde lidé v kostýmech králů a dalších postav procházejí ulicemi a rozdávají sladkosti dětem. Průvod je úžasnou podívanou nejen pro děti.

Jelikož tady neslaví českého Mikuláše 5.12 hodně mi tento svátek právě sladkostmi připomíná ten náš v Česku. Tamní děti jsou však jak 5. tak i na Tři Krále ušetřeny čertů. 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *